Изложба за борба с Остеопорозата се откри в София

2018.11.27

Студенти от НХА се включиха в конкурса за рисунки върху керамични чинии на тема „Внимание, чупливо!“
 
На 26.11.2018 г., бе открита изложба с изрисувани керамични чинии, посветена на превенцията на остеопорозата. Експозицията е част от информационната кампания „Внимание, чупливо!“. Тя бе подредена в столичния Paradise Center, ет.1, и ще остане там до 02.12.2018 г. 
 
Студенти от Националната художествена академия (НХА) участваха в конкурса „Внимание, чупливо!“ със свои творби. Жури от Академията отличи авторите на най-добрите рисунки и ги награди с плакети. 
Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на биотехнологичната фармацевтична компания Амджен България обясни, че информационната кампания „Внимание, чупливо!“  има за цел да привлече общественото внимание върху необходимостта от ранната профилактика и превенция на остеопорозата. „Поканихме за партньор НХА, защото искахме да организираме една малко по-нетрадиционна като формат инициатива и да съчетаем превенцията с изкуството. Избрахме керамични чинии като символ на чупливостта и крехкостта на човешките кости“, заяви още тя. 
 
НХА подкрепи кампанията „Внимание, чупливо!, защото е свързана със социално-значимо заболяване като остеопорозата, което засяга много хора. Студентите от Академията изработиха и изрисуваха над 25 керамични чинии с идеята да пресъздадат посланията на универсалния език на изкуството и така да достигнат до много хора“.
Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“, обясни, че остеопорозата представлява скелетно заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроархитектура на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костта и риск от фрактури. „Основен рисков фактор за развитие на остеопороза е възрастта. С увеличаване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването и фрактурите. Много важна е наследствеността – наличието на родител с фрактура на бедрената шийка води до увеличен риск от счупвания, независимо от костната плътност. Остеопорозата може да е причина за множество фрактури от незначителна травма, които водят до болки, ограничаване на  подвижността и съответно на самостоятелността, значително намаляване на ръста и притискане на вътрешните органи, увеличаване на инвалидизацията и смъртността , както и значителни финансови  разходи за пациентите и техните семейства и за здравната система“, допълни тя. 
 
Според статистиката 1 от 3 жени над 50-годишна възраст и 1 от 5 мъже ще преживеят   остеопорозна фрактура.  В световен мащаб  над 80%  от  високо рисковите пациенти  с вече налична фрактура  не са  диагностицирани  и не се лекуват. За България  този процент е по-висок. 
„Необходими са усилия от страна на всички, за да информираме  обществото за значимостта на това заболяване и необходимостта от своевременното му диагностициране и лечение на пациентите“, призова д-р Темелкова.  
 
Конкурсът за изработка и изрисуване на чинии стартира в Световния ден на остеопорозата – 20 октомври. В рамките на близо месец студентите от НХА изработиха и изрисуваха своите творби, които са част от информационната кампания за превенция на остеопорозата. 
Инициативата се реализира от биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с НХА под надслов „Нелекуваната остеопороза може да направи Вашите кости крехки като порцелан“.
 

Галерия

Сподели