Изложбата „Право и справедливост“ ще бъде показана в Съдебната палата на Бургас

2018.11.27

На 10 декември 2018 г. от 12:30 ч. в Съдебната палата на гр. Бургас ще бъде открита изложбата „Право и справедливост“, която включва работи на преподавателите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ на НХА проф. д-р Иван Газдов, проф. Георги Янков и проф. д-р Николай Младенов, и на Милена Абанос. Изложбата е организирана от Апелативен съд - Бургас и Националната художествена академия - филиал Бургас.
През 2013 г. изложбата имаше своята премиера в Социалния съд на Потсдам и в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР. След големия интерес бе поканена и в съдебните палати на Тунис и Дюселдорф, както и в Берлин, Мюнхен и в грузинската столица Тбилиси. 
 
По време на откриването на изложбата в Тунис Димитър Шалев – представител тогава на Върховния Комисариат на ООН по правата на човека в Тунис споделя: „Тази инициатива се стреми да укрепи междукултурния диалог и да подпомогне да се преодолеят някои противоречия между правото и справедливостта. Правата на човека, както и изкуството, са живи инструменти, които търпят постоянно развитие във времето и пространството. Те са създадени от хората и за хората. Ние сме тези, които трябва да им дадем смисъл и живот.“ 
 
Идеите и посланията в плакатите отразяват динамично протичащи обществени процеси не само в България, но и в света. Честото разминаване между правото и справедливостта, и нерядкото им противопоставяне в реалния живот, прави темата актуална за всички страни и особено чувствителна за по-новите демокрации.
Чистотата на графичния образ при Иван Газдов и знаковата лаконичност на Николай Младенов, на които контрастират драматургичното въздействие на артобекта в работите на Георги Янков и експресивния сюрреализъм в плакатите на Милена Абанос допълват експозицията, която като цяло провокира диалога по темата в обществото.

Галерия

Сподели