Изложби на открито в Градската градина и градина „Кристал“ с постери на Кристо и Жан-Клод от Музейната сбирка на Националната художествена академия

2021.09.01

От 2 до 15 септември и от 7 до 24 септември 2021 г. Националната художествена академия и Софийска градска художествена галерия представят съвместно две изложби на открито, с работи от Музейната сбирка на НХА, които ще бъдат разположени в Галериите на открито в Градската градина и в градина „Кристал“ в София. 
 
Оригиналните фотографии са част от Музейната сбирка на Национална художествена академия. През 2005 г. по случай своята седемдесетгодишнина Кристо и Жан-Клод даряват на учебната институция сто двадесет и два собственоръчно подписани отпечатъци на техни постери и рисунки. Шестдесет броя от тях са представени на изложба през същата година в Галерия „Академия“, по времето на която са откупени от белгийският колекционер и меценат Хуго Вутен. Желанието на Кристо и Жан-Клод е сумата от продажбата да бъде предназначена за новата сграда на Художествената академия. С този акт двамата художници се явяват първите частни дарители в акцията за набиране на средства за построяване на ново крило на българското висше учебно заведение по изкуства. Втората серия от подписаните отпечатъци на рисунки, колажи и фотографии остават в музейната му колекция.
 
Откритите изложби в градското пространство представят два отделни разказа за творчеството на Кристо и Жан-Клод. Експозицията в Градската градина проследява хронологично израстването на Кристо като самостоятелен автор, чрез представяне на фотографии на неговите първи опити в сферата на пакетажа, както и първите му съвместни проекти с Жан-Клод като „Опакован бряг“, „Завеса в долината“, „Опакована римска стена“, „Опакованите алеи“, „Обградените острови“, „Опакованият мост“ и „Чадърите“. Изложбата в градина „Кристал“ представя фотографии на реализираните на по-късен етап проекти на Кристо и Жан-Клод като „Опакованият Райхстаг“, „Опаковани дървета“, „Стената – 13000 петролни варела“ и „Портите“. 
 
Изложбите са част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“. 
Повече за проекта на Столичната община вижте в приложения файл. 

Файлове за изтегляне

Сподели