Картини от златния фонд на Пристанище Бургас

2018.11.28

3 декември 2018 – 15 януари 2019
„Ателие - галерия“, Магазия 1
Национална художествена академия - филиал Бургас
 
Откриване - 3 декември, 18:00 часа
 
По случай празника на Бургас - Никулден „Пристанище Бургас” ЕАД ще гостува с изложба във филиала на Националната художествена академия. Експозицията ще бъде подредена в зала „Ателие - галерия“ на втория етаж на „Магазия 1“. Изложбата ще бъде открита на 3 декември от 18:00 часа. 
Представените картини са от фонда на бургаското пристанище и са дело на признати майстори на четката: Петко Задгорски, Дамян Заберски, Дион Дионисиев, Виолета Масларова, Митко Чепанов, Лалка Анчева, Жеко Стоянов и др. Повечето от авторите, които са подбрани за изложбата са свързани с Бургас – родени, живели или творили в морския град.
 
Любопитно е живописното платно на Петко Манчев Джуджев, което показва товарната дейност в бургаското пристанище от началото миналия век. Джуджев е ученик от първия випуск на тогавашното Държавното рисувално училище, чийто първи директор и преподавател е бил Иван Мърквичка. Роденият в Панагюрище Джуджев, произхожда от възрожденски род. Баща му Манчо поп Манчев (наричан Джуджев, заради дребния му ръст) бил сподвижник на Васил Левски и настоявал Петко да постъпи в Семинарията, но синът му предпочита да стане художник. След завършването учителствал в различни градове в страната. Живял е в Бургас и е преподавал рисуване. На част от неговите платна е запечатан живота в бургаското пристанище. Негови картини са част от фонда на националната художествена галерия. 
Лалка Анчева представя на едно от платна си пристанищната стачка от 2 септември 1911 година. Поради тежкото си положение работниците отправили своите искания към пристанищното управление, но те останали без внимание, което довело до обявяване на стачка. Работата в бургаското пристанище замряла, нямало кой да натовари и да разтовари корабите. Стачката засегнала чувствително бургаските едри търговци, зад които застанало и правителството. В Бургас били изпратени военни и полицейски части. На 15 септември 1911 г. стачката е прекратена без успех. 
Художничката Виолета Масларова показва друг исторически момент в картината си „Протестна демонстрация на пристанищните работници през 1922 срещу пристигналите белогвардейски офицери с кораб“. След октомврийската революция и гражданската война в Русия (1917 – 1922 г.) у нас пристигат белогвардейски генерали, офицери, техните семейства и цивилни руски емигранти. За кратък период броят на руските контрареволюционни полкове в България надвишават броя на редовната българска армия, която е съкратена по силата на Ньойския договор. Бялата гвардия се ползва у нас с екстериториалност и в казармите й не важат българските закони. В руския и българския печат се появява информация за подготвян преврат от белогвардейците в столицата. Правителството решава да действа незабавно и през септември 1922 г. са арестувани няколко белогвардейски генерали. Полицията прави обиски в казармите и жилищата на висшите офицери, където са намерени военно-стратегически планове за подготвяния преврат. Почти във всички български градове земеделското правителство изгонва от казармите руските войски, а белогвардейците са обезоръжени. Превратът не успява и част от врангелистите напускат страната. Вероятно на този момент е посветена картината на Виолета Масларова.
Платната на Петко Задгорски, чието име носи Бургаската художествена галерия, са посветени на различни дейности в пристанището. Пет са картините от него, които посетителите могат да видят в изложбата. Две от тях са подарени от сина му Веселин Задгорски, чийто житейски път също е свързан с бургаското пристанище.
 
Експозицията в „Магазия 1” ще бъде отворена за посещения от граждани всеки делничен ден през месец декември от 10:00 ч. до 17:00 ч.

Файлове за изтегляне

Сподели