Катедра „Сценография“ на НХА със силно представяне на BIB ISDWE‘2018, Пекин, Китай

2018.11.28

В периода 4-8 ноември 2018, катедра „Сценография“ успешно се представи на Пекинското международно Биенале на образованието по сценография BIB ISDWE‘2018, Пекин, Китай, организирано от Централната академия за драма, Пекин, и Международната организация на сценографите - OISTAT.
 
В четвъртото издание на Биеналето участваха студенти и преподаватели от 16 училища от цял свят, а програмата му включваше конкурсна изложба на студентски проекти, уъркшопове и лекции. 
Студентите от специалност „ Сценография“ Андреа Паунова ( IV курс), Величка Джамбазова (III курс) и Цецка Ивайлова (I курс, магистър) участваха в уъркшопите за създаване на кратко визуално представление и представиха свои учебни сценографски проекти на изложбата. В изложбата бяха показани и дипломните проекти на Михаела Добрева (ОКС „ Магистри“ випуск 2018) и Мария Буюклиева (ОКС „Магистър“ випуск 2017)  
 
Доц. Марина Райчинова беше член на организационния комитет на проекта и на международното жури, в което участваха преподаватели и изявени специалисти от Китай, Холандия, САЩ. Журито присъди първа награда на студентка от Варшавската академия за сценографския и проект за „Юбю“ на А. Жари
Мария Боюклиева от НХА получи трета награда за дипломния си проект за операта „Портретът на Дориан Грей“ на А. Олесен.
В периода на Биеналето доц. Марина Райчинова изнесе лекция на тема „Интердисциплинарност и синтез в образованието по сценография и в театралната практика в България“ пред студенти и преподаватели от Централната академия и участва в работата на международното жури на изложбата „ Театрален костюм и грим“ (iSTAN Stage Costume and Make Up Design Competition).
 
Повече информация на www.isdswe.org
 
На 04.12. 2018 от 17:00 часа в ателие 7 на НХА, ул. „Шипка“ 1 студентите от специалност „Сценография“, участвали в БИБ, ще направят презентация с визуални материали. 

Галерия

Сподели