Лекция на д-р Роберто Нарди

2015.04.15

Консервация на праисторическите каменни скулптури от Монте Прама, Сардиния, Италия
Публична лекция на д-р Роберто Нарди
 
20 април (понеделник) 2015 от 17:30 часа
Галерия „Академия“
София, ул. „Шипка“ 1
 
Лекцията ще се проведе на английски език, с превод на български език
Организатор на събитието е фондация „Балканско наследство“ в партньорство с Национална художествена академия, катедра „Археология към СУ „Св. Климент Охридски“ и хотел „Арена ди Сердика“.
 
Каменните скулптури от Монте Прама, Сардиния, Италия
По време на археологическите проучвания през 70-те години на 20 в. на некропол в местността Монт‘е Прама в Централна Сардиния, Италия, са открити над 5000 фрагмента от 30 каменни скулптури. Те представляват войни, стрелци, боксьори и 10 модела на т. нар. „нураги“ – конични каменни кули. Наречени са „гигантите от Монте Прама“ (височината им е 2 – 2,5 м). Датирани са между X и VIII в. пр. Хр. и са свързани с ранножелязната култура на нурагите.
От 2007 до 2010 година е проведен проект за консервация и реставрация на статуите (www.monteprama.it), чийто резултати ще бъдат представени на лекцията. 
Роберто Нарди завършва специалност „Археология“ в Римския Университет „Сапиенца“, а в последствие и специалност „Консервация и реставрация на археологически материали“ към Централния институт за реставрация в Рим. През 1982 г. основава Центъра за археологическа консервация (Centro di Conservazione Archeologica), частна компания, изпълняваща поръчки в областта на консервацията на археологически паметници. До момента Роберто Нарди е бил ръководител на повече от 50 проекта в 14 държави, между които – арката на Септимий Север и храмът на Веспасиан на Римския форум, Италия, мозайки в манастира Св. Екатерина, Египет, стенописи в медресето Амирия, Йемен, мозайки от град Зевгма, Турция и т.н. Робето Нарди е автор на над 80 статии за консервация и реставрация на археологически паметници, и е президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM).  

Сподели