Международен проект „Духано стъкло“

2023.10.04

Международен проект „Духано стъкло“
9 –14 октомври 2023
Kултурно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, Бургас
 
От 9 до 14 октомври 2023 г. в Kултурно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ Бургас ще бъде реализиран международен проект „Духано стъкло“ и инсталирана пещ за издухване на стъкло. Проектът е организиран от специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА, която през 2023 г. отбелязва своята 50-годишнина. 
 
В творческите процеси ще участват студенти и преподаватели от Националната художествена академия в Лвов (Украйна), Националния университет по изкуствата в Букурещ (Румъния), Националната художествена академия (България) и художниците от Нидерландия Ед ван Дайк (Ed van Dijk) и Хари Баптист (Harry Baptist). Ръководител на проекта е ас. д-р Елизар Милев от Националната художествена академия.
 
Младите автори от България, Румъния и Украйна ще работят заедно под ръководството на техните преподаватели и утвърдени автори в областта на стъклото. Проектът е фокусиран върху обмен на опит между преподаватели и студенти –докторанти, магистри и бакалаври. В процеса ще се включи и младият колега Панталеймон Арнаудов, който практикува обработка на стъкло в едно от най-добрите ателиета в Чехия. Това ще е първата негова демонстрация в България. Ще бъдат осъществени демонстрации, исторически възстановки и лекции, отворени за широката публика, учащи и туристи. Предвидена е изложба, представяща всеки от авторите в областта на неговите творчески идеи и потенциал в експозиционната зала на Културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“.
Творческите демонстрации в проекта ще запознаят публиката с основата, върху която е стъпило съвременното стъкло: Как естеството на материята е довела до начина на обработка и трудностите са провокирали изобретателност?; По какъв начин се е отключило въображението на старите занаятчии в търсене на функция, естетика, know-how?; Неглижираната връзка занаят – дизайн – изкуство. Горещото стъкло винаги е било основна и неразривна част от обучението, както e и водещо в значителна част от практиката на повечето художници, работещи с материала. 
 
Участници:
Ед ван Дийк (Ed van Dijk) – художник (Нидерландия); Хари Баптист (Harry Baptist) – асистент на Ед ван Дийк (Нидерландия); доц. д-р Михайло Бокотей – преподавател по стъкло в Националната художествена академия в Лвов (Lviv National Academy of Arts) и директор на Музея на стъклото; Васил Запарнюк (Vasyl Zaparniuk), Олександра Федосова (Oleksandra Fedosova) и София Карковец (Sofia Kharkovets) – студенти от Националната художествена академия в Лвов; ас. д-р Йоана Стеля (Ioana Stelea PhD) – преподавател по стъкло в Националния универистет по изкуства в Букурещ (National University оf Arts – Bucharest); Панталеймон Арнаудов – технолог; Tudor Crisu – студент; Andreea Itu – студент; ас. д-р Елизар Милев – преподавател в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА; Радослав Стефанов и Гергана Михайлова – студенти от НХА, и Лъчезар Дочев – докторант в специалността.
 
Проектът се осъществява в рамките на открития конкурс за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 г., с подкрепата на Община Бургас и Американска фондация за България
Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства, НХА
Филиал на 
НХА – Бургас
Фестивал на младите в изкуството „Дълбокото синьо море“ – Бургас 2023.

 

Галерия

Сподели