Международна изложба бижута и обекти бе открита в галерия „Академия“ на НХА

2018.11.27

Международната изложба „ORIGIN – бижута и обекти“ се откри на 26 ноември в галерия „Академия“ на НХА. Изложбата ORIGIN представя ателиетата за бижута на проф. Димитър Делчев (Национална художествена академия), проф. Анджей Бос (Академията за изящни изкуства в Лодз) и проф. Карол Вайслехнер (Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава). В галерия „Академия“ са изложени работи на 53-ма автори – преподаватели и настоящи студенти от трите ателиета, с над 200 произведения, бижута и обекти. 
 
Специален гост на откриването бе Н.Пр. Мануел Корчек - извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, който изказа удовлетворение от ползотворната съвместна дейност между трите художествени академии, чиито опит и традиции в изкуството на метала и бижутата се отразяват върху съвременното творчество. Н.Пр. Мануел Корчек пожела на младите автори от България, Словакия и Полша, чиито държави са членки на Европейския съюз все по-често да изпълват европейското пространство с произведенията си. 
 
За откриването в София пристигна д-р Михалина Овчарек от Академията за изобразителни изкуства, Лодз, която ще бъде водещ, заедно с проф. Димитър Делчев на  днешния уъркшоп „Индустриалните материали в бижутата“. Уъркшопът ще се проведе в ателието за бижута на катедра „Метал“, във Факултет за приложни изкуства на НХА, бул. „Цариградско шосе“ 73.
В рамките на изложбата е организирана и научна конференция ORIGIN – БИЖУТА И ОБЕКТИ, която ще се състои на 28 ноември от 11:00 ч. в галерия „Академия“.
 
Проектът е финансиран по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА за 2018 г.
Организатори – проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.  

Галерия

Сподели