Мервин Курлански бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия

2022.04.08

Световноизвестният дизайнер Мервин Курлански бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия“ на 6.04.2022 в галерия „Академия“. 
 
Мервин Курлански се обърна към преподавателите, студентите и гостите на събитието с думите: 
„За мен е голяма привилегия и чест да получа престижното почетно звание Doctor Honoris Causa на Националната художествена академия.
Когато посетих Академията през 2015 г., бях много впечатлен от високия стандарт на преподаването по дизайн и работата на студентите. След това, по време на работния семинар, в който участвах следващата година в творческата база на Академията на Черноморието, видях още резултати от обучителния и творчески процес в отличните работи на студентите.
Сега искам да отправя кратко послание, с което да окуража настоящите студенти, ако ми позволите.
Предполагам, че много от вас сигурно се чудят какво бъдеще ви очаква в областта на дизайна, след като завършите, предвид ужасното състояние, в което се намира светът.
Когато завърших в Лондон преди 61 години, Англия, както и други европейски страни, се възстановяваха от много суров период след края на Втората световна война. Внезапно, обаче, сякаш за миг, за едно денонощие, имаше разцвет на музиката, изкуствата и дизайна, придружен от търговска и финансова предприемчивост от страна на бизнес света. Нашият дизайнерски талант беше приложен, за да се помогнe на компаниите да постигнат успех, да генерират богатство и да създадат по-добър живот за обществата.
Резултатът е създаването на консуматорско общество, което, от една страна, осигури по-добър стандарт на живот за мнозинството от хората, но от друга страна, доведе до екологична криза, глобална заплаха за нашето здраве и благополучие, и икономически спад.
Живеем в такива тревожни и объркващи времена, в които не можем да имаме доверие на нашите политици, на медиите, или на големия бизнес
Толкова много от нашите лидери са или социопати, или психопати, а действията на един от най-лошите от тях сега са заплаха за целия свят.
Дизайнерите обаче в по-голямата си част са оптимистична порода (хора).
Брус Стърлинг, писател и футурист, заяви през 1999 г. в своето обръщение в Чикаго към общността на индустриалните дизайнери в Америка, че дизайнерите са единствената група хора, които са способни да доведат до така необходимата трансформация в света, защото, каза (още) той, те са достатъчно изпълнени със страст и решимост, за да си представят бъдещето, и достатъчно хладнокръвни и със свежо мислене, за да го направят.
Сега живеем в много различни времена, тъй като все повече и повече хора осъзнават вредите от нашето консуматорско поведение, както и че трябва да създадем по-устойчиво бъдеще.
И точно в този момент, на този етап, вие ще бъдете важните и полезните. 
Европейският съюз създаде инициатива, наречена Новият европейски Баухаус, и една от точките в дневния ѝ ред е да мобилизира дизайнери, архитекти, инженери, учени, студенти и творчески мислещи хора от различни области и дисциплини, за да преосмислят концепцията за устойчив живот в и извън Европа и да изградят бъдеще, което е устойчиво, приобщаващо и красиво както за умовете, така и за душите.
Каква изключителна възможност е това за дизайнерите днес да приложат своя талант и изобретателност/находчивост, за да допринесат за създаването на нов ред на нещата.
Желая ви успех и всичко най-добро! Благодаря Ви!“
 

Галерия

Сподели