Напусна ни проф. Димитър Трендафилов

2016.03.18

На 17 март ни напусна 
проф. Димитър Трендафилов 
1937–2016
Професор по шрифт и калиграфия в катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Националната художествена академия
 
През дългата преподавателска и творческа практика в Националната художествена академия, с огромния си човешки и артистичен заряд, проф. Димитър Трендафилов подготви и вдъхнови поколения студенти и художници. 
Огромен е приносът му за развитието на националното и световно графично изкуство и калиграфия и за представяне на българската кирилица. 
Свободният му творчески дух завинаги ще остане сред нас и ще ни даде куража да вървим по стъпките му със сила и достойнство.
Поклон пред светлата му памет! 
 
Поклонението ще се състои на 23 март, (сряда) от 12:30 часа в православен храм „Св. София“.
 
Димитър Трендафилов е роден през 1937 година в Бургас. През 1965 година завършва специалност „Илюстрация“ в НХА, след което специализира шрифт в Талин и Прага, и се дипломира в специалност „Плакат“ на НХА. Ученик е на Борис Ангелушев, на когото сътрудничи още като студент във вестник „Литературен фронт“.
Преподавателската си дейност в НХА Димитър Трендафилов започва през 1968 г.
От 1994 г. е професор по шрифт и калиграфия. Работи в областта на изящната и приложна графика. Автор е на редица запазени шрифтове, проектира графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания. Има над 30 самостоятелни изложби. Негови работи са излагани в Париж, Прага, Севиля, Брюксел, Москва, Истанбул, както и в много градове на България. 
До 2007 година той представя предимно калиграфски рисунки и композиции, на които е всепризнат майстор. През последните години, Димитър Трендафилов излага предимно сериграфия и калиграфия.
През 2012 г. проф. Димитър Трендафилов представя в галерия „Академия“, юбилейна изложба по повод 75 годишнината си. Удостоен е с почетния знак на Националната художествена академия, който се връчва за изключителни постижения и заслуги. 

 

Сподели