Научна конференция „Тридесет и три години катедра Метал в НХА“

2024.05.10

На 9 май 2024 г., във Факултета за приложни изкуства и дизайн на НХА се проведе Научна конференция „Тридесет и три години катедра Метал в НХА“. Конференцията се осъществява в рамките на открития конкурс за научна и художественотворческа дейност на Националната художествена академия.
 
В конференцията участваха докторанти, преподаватели от катедрите „Метал“, „Индустриален дизайн“, „Моден дизайн“, „Реставрация“ и „Скулптура“в НХА, както и колеги от НБУ, СУ „Св. Климент Охридски“, УАСГ и ХТМУ. Във форума взеха участие и изследователи от Джингдежен, Китай, чрез видеоконферентна връзка.
 
Научните изследвания, описани в докладите и презентациите показаха широкия диапазон, в който се развива художественотворческата и научната дейност в специалност „Метал“ вече три десетилетия. Изградила свой облик в съчетанието от три специалности в металопластиката: ювелирна пластика и дизайн на бижута, медална пластика и пластика за интериор и екстериор, катедра „Метал“ в НХА привлича вниманието както на младите колеги – студенти, така и на преподавателите от други водещи университети. Това бе отбелязано и в поздравителния адрес, изпратен от Ректора на НХА проф. Георги Янков и връчен от Декана на Факултета за приложни изкуства и дизайн проф. Арсен Минков при откриване на Конференцията.
 

Галерия

Сподели