НХА чества 100 години от рождението на Александър Поплилов

2016.05.04

На 12 май 2016 се навършват 100 години от рождението на проф. Александър Поплилов – майстор на приложната графика, живописец, илюстратор, калиграф и шрифтооформител, пространственик, теоретик, педагог и чародей на словото. 
Александър Поплилов е универсален художник и изключителен педагог. Неговите възгледи за изкуството са в темелите на специалност „Плакат“. В нея всички преподаватели са негови преки ученици или идейни следовници. Школата на българската приложна графика тръгва от вратите на неговото академично ателие. Най-зрелите си и творчески години той вгражда в духовния растеж на Академията като неин преподавател, ректор, професор и артист, събирайки възторга, уважението и признанието на студенти и колеги. Професор Поплилов е един от основателите на специалност „Плакат“ и неин дългогодишен ръководител.
Катедра „Плакат и визуална комуникация“ ще отбележи тази годишнина с различни събития на територията на Академията. 
 
На 11 май 2016, от 17:00 часа, в галерия „Академия“ ще се прожектира филма „Да живееш!“ – документален филм за Александър Поплилов. Автор – Емилия Дечева. От 18:00 часа на същия ден ще се открие изложба рисунки на художника (галерия „Академия“) и изложба с произведения посветени на Александър Поплилов (ателие № 18, НХА, ул. „Шипка“ 1)
 
На 12 май 2016 от 10:00 часа в галерия „Академия“ ще бъде извършена церемония по валидиране на пощенска марка „100 години Александър Поплилов“. Автор на марката е проф. Пламен Вълчев. 
След церемонията ще се проведе конференция. 
 
Повече информация 

Сподели