НХА на Международния панаир на книгата в Лайпциг

2014.04.04

Студенти от IV курс, специалност „Книга и печатна графика“, с ръководител проф. Кирил Гогов, реализираха проект по програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА, със съпомоществователството на Асоциация „Съвременна българска графика и печат“, участвайки в едно от най-престижните световни изложения на книгата – Leipzig Buchmesse 2014. Велиана Иванова, Виктория Стайкова, Деян Седларски, Дина Мирчева, Зорица Пенчева и Мила Янева представиха Националната художествена академия със свои авторски издания в областта на детската литература: приказките на Оскар Уайлд – „Себелюбивият великан“ и „Рибарят и неговата душа“ и на Ангел Каралийчев – „Великанът и ламята“, „Малкият освободител“, „Лъвът без опашка“.
Творческите контакти с млади колеги – студенти от европейски училища по изкуство на книгата, шрифт и типография, както и високите оценки от посетителите на изложението за студентската колекция, утвърждават за трети път този „реален урок на място“ като актуална и полезна политика на катедрата в обучението на младите български таланти. „Дори текстовете на кирилица не бяха пречка за ценителите да закупят книжки за себе си или за своите деца“ – споделиха възпитаниците на НХА и допълниха „Заредени сме с положителна енергия и засилен апетит за нови постижения и изяви“.
Експозицията на катедра „Книга и печатна графика“ включваше и проекти на студенти с ръководител проф. Тодор Варджиев от новата магистърска програма „Шрифт“ и оригинални графични листа, изпълнени с техниката калиграфия.  

Международният панаир на книгата Leipzig Buchmesse се провежда ежегодно. На него си дават среща автори, издатели и читатели от цял свят, за да влязат в диалог и да направят свои открития, споделяйки нови идеи, постижения и технологии в областта на изкуството на книгата.

Галерия

Сподели