Нощ на литературата 2015

2015.05.11

Заповядайте и се запознайте по нетрадиционен начин с преводна съвременна европейска литература!
 
Сряда, 13 май 2015 от 18:00 до 22:00 часа.
 
В Националната художествена академия ще се състоят две от „читателските гнезда“ на събитието. 
В ателие № 1 и в ателие № 40, ул. „Шипка“ № 1
Четци:  Анна Ангелова и Ива Панева
Книги: „Немците“ от Якуба Каталба и „Бели зъби“ от Зейди Смит
 
През 2015 за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18:00 до 22:00 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година. 
Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио, „Аз чета“ и сайта Peika.bg.
Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. По места събитието е подкрепено от Общини, неправителствени организации, сдружения, библиотеки, читалища, книжарници и мн. др. В София ще бъдат организирани 12 читателски гнезда съсредоточени в района на ул. „Оборище“ и „Шипка“ (НХА, САБ, СБХ, НМУ „Любомир Пипков“, Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“ и др.). Ще бъде издадена специална брошура с цялостна информация за събитието в столицата, карта и място за печати, които посетителите могат да получат във всяко посетено читателско гнездо. 
 
Нощ на литературата – начин на употреба
В международен план през 2015 Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения. Съществен момент от Нощта на литературата са откъсите, четците и местата. В България известни актьори и публични личности ще четат избрани моменти от заглавия, издадени след 2000 година, в нетрадиционни за тази цел градски пространства. Във всяко „читателско гнездо“ на всеки половин час ще се представя отделен откъс. Първото четене стартира в 18:00 часа. Посетителите ще могат да обикалят „читателските гнезда“, да чуят откъсите и да събират печати. В края на вечерта всеки събрал поне 5 печата ще може да участва в томбола. 
 
За повече информация: www.noshtnaliteraturata.bg
Във Фейсбук: www.facebook.com/noshtnaliteraturata 

Сподели