Откриване на изложба на проф. Димитър Тасев в галерия „Академия“

2017.10.31

На 30 октомври в галерия „Академия“ на НХА се откри изложба плакат на проф. Димитър Тасев, по повод 80 -годишнината му. Събитието бе отбелязано официално в присъствието на студенти, преподаватели и гости на галерия „Академия“.
Ректорът проф. Николай Драчев връчи на проф. Тасев почетния знак на Националната художествена академия, който се дава за заслуги към Академията. 
Ректорът прочете поздравителен адрес в който се казва: „От името на ръководството на НХА и от мое име Ви поздравявам, в годината на Вашия 80-годишен юбилей, с откриването на днешната изложба в галерия „Академия“.
Дългогодишна Ви преподавателска дейност в катедри „Рекламен дизайн“ и „Плакат и визуална комуникация“ е ярък пример за висок професионализъм и възхищение от страна на вашите колеги и възпитаници. Реализираните от Вас творчески постижения в областта на театралния плакат имат фундаментално значение за развитието на жанра, а специфичната Ви графична естетика и знакова стилистика са ценен и автентичен принос към националното и световно плакатно изкуство.“
Експонатите са автентични театрални плакати (сериграфия) от музейната сбирка на НХА и архив на автора.
 
„Димитър Тасев се нарежда сред малцината съзидатели на художествения театрален плакат още от средата на 60-те години на миналия век. Постиженията му имат основополагащо значение за възхода на жанра, а с оригиналната си графична стилистика и цветност, той утвърждава една различна знаковост в плакатното изкуство.
Лаконичността в творбите му е индивидуален израз и жизнена среда, която разкрива тяхното тематично въздействие. То концентрира идейната същност на посланието, възприето от автора за върховен смисъл. Това естество е основа на личните му търсения и кодира емоцията и специфичния импулс, увенчан в изобилие от самобитни находки.“ 
гл. ас. д-р Ненко Атанасов
куратор на изложбата
 
Повече информация

Сподели