Представяне на изложбата „20 години специалност МОДА“ във Филиала на НХА в Бургас

2022.03.16

От 10 март до 10 април 2022 г. в галерия „Ателие“, Филиал на НХА в Бургас може да бъде разгледана изложба, посветена на 20 годишнината от специалност „Мода“ в Националната художествена академия. В експозицията са включени  проекти на студенти, реализирани през изминалите години. Към изложбата е представен каталог, в който са поместени основните дисциплини, водещите преподаватели и възпитаници на катедрата.
 
През 1999 година се осъществява първият прием на студенти за обучение в новооткритата специалност „Мода“, в Националната художествена академия – най-старото училище за изкуства в България. Сформирана е катедра от дизайнери и художници, които да развиват и предават професионалните си познания, да споделят своите успехи и опит.
Във философията за изграждане на дизайнерско мислене на студентите е заложено изграждането на гъвкава система за непрекъснато актуализиране на програмата като фокусът е върху създаване на необикновен, новаторски продукт на модния дизайн. 
В корените на обучението по „Мода“ са заложени академичните традиции, съчетани със съвременния поглед и развитие на визуалните изкуства, медии и дизайн. Изграждането на фундаментална връзка между изкуство и мода, в основата на което са заложени креативното и практичното мислене както и с помощта, ръководството и напътствията на преподавателите от специалността,  всеки студент успява да развие собствения си талант.
Участието в изложби, конференции и симпозиуми, наградите от международни конкурси, както и създаването на успешни модни брандове на дипломираните студенти са доказателство за конкурентноспособността  на кадрите от специалността. 

Галерия

Сподели