Print PreView/ ПреГлед на печата – Изложба на Капка Кънева в галерия „Ателие“ на НХА – Филиал Бургас

2024.02.09

15.02 – 10.03.2024
 
Откриване: 15 февруари 2024 г., 17:30 часа
Галерия „Ателие“, НХА – Филиал Бургас, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас
 
Между 15.02 и 10.03.2024 г., галерия „Ателие“ на Филиала на НХА в град Бургас ще се превърне в своеобразно книжно изложение. Капка Кънева ще представи пред студентите на Филиала, жителите и гостите на града своя „Print PreView/ ПреГлед на печата“. 
 
Изложбата включва обзорна селекция на произведения, предназначени за книжния пазар. Обединяваща за визиите – корици на книги и илюстрации към печатни издания – е характерната за художничката употреба на пластични обекти от хартия и картон. 
Играта на думи в заглавието представлява намигване към възможните прочити на създадените от Кънева творби. От една страна, в предшестващия печата работен процес, посредством намесата на осветлението и гледната точка при фоторепродуцирането, хартиените обекти имат потенциала да породят голям брой разнородни, съществуващи почти едновременно визии. От друга – илюстрацията за корица на печатно издание е сама по себе си „предварителен“ образ, първичен прочит, визуално обобщение на съдържание, с което читателят тепърва предстои да се запознае.
 
Капка Кънева (1978, София) работи в областта на хартиената скулптура, илюстрацията и книжния дизайн. Изследва възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето. Доцент е в Kатедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия, чийто възпитаник и е. През последните години експериментира с изобразителния потенциал на светлината в серия голямоформатни арткниги, инсталации от метал, които определя като „пространства на сенките“. Сред издателствата, за които работи, са „Лист“, „Кръг“, „Панорама“, „Колибри“, „Жанет 45“, Small Stations Press, Oxford University Press, Мадрид и др. Автор е на изследването „Играта като книга“ („Панорама“, 2014). Издава каталога си „От хартия: изобразителни възможности на пластичния хартиен обект в илюстрацията и дизайна на книги“ (2022). Призът за високи творчески успехи от Министерството на културата на Република България (2014), наградата за български автор от Осмото и Десетото международно триенале на сценичния плакат (София, 2016 и 2022), наградата за фотоилюстрация от международния BookILL Fest, (Ново Милошево, 2018), наградата за най-добра детска книга от международния конкурс Image of the Book (Москва, 2019) и „Златна четка“ за изключителни постижения в художественото оформление на книгата от фестивала „Пловдив чете“ (2021), са някои от отличията, които са й присъждани. Номинирана е за ALMA – мемориална награда „Астрид Линдгрен“ за илюстрация за 2021 и 2022. Член на Съюза на българските художници.

Галерия

Сподели