Студенти от НХА откриха изложба „Огън и земя“в Културен комплекс „Свещоливницата“ (село Свещари) по проект „Зони на контакт“

2021.09.15

На 11.09.2021 г. в село Свещари, в Културен комплекс „Свещоливницата“, уникално културно средище, съхранило стар занаят – леенето на свещи, се откри изложбата „Огън и земя“ на студенти от специалностите „Керамика“ и „Метал“ от Националната художествена академия. Произведенията им, създадени по време на творческата резиденция в керамичната база на Спектър Керамик ООД в Брацигово бяха експонирани в откритите пространства, сред впечатляващия скулптурен керамичен ансамбъл и постоянна експозиция „Огън – свещенодействие“, с творби на известни български скулптори и живописци.
 
Изложбата се реализира по проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“, с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Партньори – Национална художествена академия, Съюз на българските художници, Спектър Керамик ООД и Сдружение „Родно Лудогорие“.
Участници: Василена Станчева, Валери Козарев, Денилин Георгиев, Пламена Пенева, Светли Евгениев, доц. Емил Бачийски, доц. Кирил Матеев.
Изложбата продължава до 25 септември, а през месец октомври 2021 г. ще бъде представена и пред софийската публика.

Галерия

Сподели