Студенти от НХА се включиха в кампанията за Остеопорозата

2018.10.19

Стартира конкурс за изработка на керамични чинии  „Внимание, чупливо!“
 
Студенти от Националната художествена академия (НХА) ще рисуват върху чинии, изработени в ателието на специалност „Порцелан и стъкло“, като част от информационна кампания за превенция на заболяването остеопороза - „Внимание, чупливо!“. Инициативата се реализира от биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с НХА под надслов „Нелекуваната остеопороза може да направи Вашите кости крехки като порцелан“ и цели да насочи общественото внимание  върху необходимостта от ранна профилактика и превенция на остеопорозата. 
Конкурсът за рисунка върху чиния стартира в Световния ден на остеопорозата – 20 октомви. В рамките на няколко седмици студентите от НХА ще създадат своите творби, които ще бъдат публикувани за гласуване във Facebook страницата на инициативата „Внимание, чупливо!“. Най-добрите сред тях ще бъдат отличени на специална изложба, посветена на кампанията. 
Остеопорозата е заболяване, което прави костите чупливи и увеличава риска от фрактури. Смята се, че е основна причина за инвалидизиране при възрастните хора. Според Световната здравна организация остеопорозата е третото социално-значимо заболяване в света - след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. 
В Европа около 22 милиона жени страдат от остеопороза, като само 15-20% от тях  получават необходимото лечение. В България този процент е още по-нисък – 3-4%.  Болестта може да протече незабелязано и без никакви симптоми в продължение на години. Болката се появява едва когато възникне фрактура, която често е  причина за откриването на остеопорозата за първи път. 
Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на биотехнологичната фармацевтична компания Амджен България заяви, че кампанията „Внимание, чупливо!“ се стреми да привлече общественото внимание по един необичаен начин, като съчетае превенцията с изкуството. „Човешките кости са също толкова крехки, колкото чиниите, върху които студентите от НХА рисуват. Данните сочат, че една на всеки три жени на възраст над 70 г. ще счупи кост поради нелекувана остеопороза. Ранното диагностициране и лечение са от огромно значение, тъй като значително могат да намалят риска от фрактури“, допълни още тя. 

Сподели