ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ПО РЪЧНО ПРОИЗВОДСТВО НА КНИГОВЕЗКО ПЛАТНО

2023.03.08

10 март (петък) от 13:30 часа
ателие 404, Нов учебен корпус на НХА, София (ул. Шипка №1)
 
Водещ събитието е докторант Тома Гълов (Катедра „Плакат и визуална комуникация“).
 
В процеса на подвързията книговезкото платно е ключов елемент. Тази наглед пренебрежима, но всъщност важна част от етапите на книговезването е нещо, което в никакъв случай не бива да бъде подценявано. При наличието на възможни, но на този етап сравнително трудно достижими опции за снабдяване с посочения материал, творческата работилница за производство на книговезко платно е добра алтернатива за всеки желаещ да се занимава с ръчна подвързия. Хоризонтите са безкрайни, защото методите за собствено производство на книговезко платно дават възможност за художествено прецизиране на крайния резултат и осигуряват висока степен на индивидуалност на получения продукт. Авторската подвързия се стреми към максимална уникалност, a уменията, получени вследствие на настоящата творческа работилница, биха способствали за това.
 
Настоящата творческа работилница е трета поред и е част от честванията на 75-годишнината от основаването на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в рамките на Открития конкурс за научна и художественотворческа дейност в НХА.
 
По време на провеждането на работилницата ще има осигурени осем стационарни места за работа (за първите, явили се на събитието, с опция за използване на всяко от местата от няколко участници). Добре дошли са и всички желаещи, които носят със себе си свои материали или искат да бъдат наблюдатели и слушатели.

Сподели