Творческа резиденция на студенти от специалност „Живопис“ в НХА – София и Филиал Бургас в Графична база Самоков

2023.07.31

Студенти от специалност „Живопис“ в НХА – София и Филиал Бургас взеха участие в творческа резиденция, провела се от 12 до 24 юли 2023 г. в Графична база Самоков. Под ръководството на Емануела Ковач и доц. д-р Атанас Атанасов студентите експериментираха с възможностите, които им предоставя най-близката до живописта графична техника – литографията. 
 
Участници в творческата резиденция са Биляна Токмакчиева, Ханко Седефчев, Костадин Радичев, Деница Тончева от НХА – София и колегите им Александра Николова и Михаил Гавраилов от Филиал Бургас на НХА.
 
Резиденцията е част от програмата на образователния проект „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“, вдъхновен от книгата „История на легендарните земи и места“ на италианския писател Умберто Еко. Създадените по време на проекта творби ще бъдат представени в две експозиции – от 19 септември до 2 октомври 2023 г. в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 и през месец ноември в Байракли джамия в град Самоков. 
 
Изложбите ще покажат авторския прочит на темата, както и визуалното и смислово въздействие на произведенията, направени по една и съща тема, в един и същи жанр (пейзаж), но реализирани със средствата на две различни медии и разположени в две различни пространства – в интимния свят на ателието и по време на творческата резиденция.
 
Проект „Зони на контакт. Легендарните земи и места“ се финансира от програма „Дебюти“ на НФ „Култура“ и се осъществява в партньорство с Националната художествена академия, Градски исторически музей – Самоков и Съюза на българските художници. 
 

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели