Удостояване на Любен Зидаров с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия

2022.04.29

На 4 май 2022 г. от 16:00 часа в галерия „Академия“ ще се проведе тържествено заседание на Академичния съвет на НХА, на което изключителният художник и илюстратор с неспирен творчески заряд Любен Зидаров ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия.
 
Роден през 1923 г., Любен Зидаров завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите три десетилетия той работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, Островът на съкровищатаЧичо Томовата колибаГраф Монте КристоТом СойерХъкълбери ФинПринцът и просякът, Хофмановите разкази, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други. Той е автор на едни от първите български комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“. Освен настоящ доайен, Любен Зидаров не без основание е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България. Освен това в момента той реално е най-възрастният активно работещ илюстратор в света.
 
От края на 70-те години Любен Зидаров преоткрива за себе си маслената живопис и акварела, които се превръщат в значителната втора половина на неговото творчество. Започната с емблематичната изложба „Автопортрети“ в СБХ, Любен Зидаров изнамира своя уникална и непрекъсното развивана „сатирична“ линия в живописта в забавни тематични линии, като „магарешка“, „селска“, „градска“, „морска“, „политическа“ и пр.
 
Тържественото събитие ще се състои в рамките и на фона на ретроспективната изложба на Любен Зидаров в галерия „Академия“, на ул. Шипка 1, назована „Отсечки“. Експозицията, която ще бъде открита за публиката от 30 април до 10 май 2022 г., показва произведения, създавани в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил (напр. монументалния стенен килим „Моят град“ от колекцията на Националната галерия). Част от творбите от ателието на художника се показват за първи път, а редица други са рисувани в последните месеци, дори седмици преди изложбата.

Сподели