В галерия „Академия“ на НХА се откри изложба на студенти от Университета по изкуства и дизайн „Мохоли-Нодж“ (МОМЕ)

2022.03.08

На 7 март 2022 в галерия Академия на НХА се откри изложбата MOME Snapshot, която представя работ на студенти от Университета по изкуства и дизайн „Мохоли-Нодж“ (МОМЕ) в Будапеща. На събитието присъстваха Весела Кондакова – зам.-министър на културата, Сандра Мишкеди – дикектор на Унгарски културен институт „Институт Лист“, проф. Георги Янков – ректор на НХА и Ищван Над – преподавател от Университета по изкуствата „Мохоли-Над“ (Катедра „Графичен дизайн“).
 
Изложбата се организира въз основа на друстранно сътрудничество между Националната художествена академия и Университетът по изкуствата „Мохоли-Над“, Будапеща (MOME) и със съдействието на Унгарски културен институт „Институт Лист“ в София и Посолството на Унгария в България. 
 
Експозицията включва дипломни нови работи на студентите от Университета МОМЕ от специалностите „Графика“, „Фотография“, „Индустриален и продуктов дизайн“, „Текстилен дизайн“, „Моден дизайн“ и „Керамика.
 
Университетът по изкуствата „Мохоли-Над“, Будапеща (MOME) е с над 140-годишна традиция, базирана на духовното наследство на Ласло Мохоли-Над. Новият кампус на МОМЕ - значим инвестиционен проект на Унгария в областта на индустрията - съчетава обучение, изследвания и иновации, дава възможност да заработи специална екосистема и осигурява достойно място за сътрудничество между науката и изкуството, както и за развитието на бъдещите творчески поколения. Във фокуса на мисията на университета са преподаването, изследването и развитието на високо равнище на изкуствата, дизайна и креативността. МОМЕ обучава целеустремени хора, способни в ХХI век да изпълняват ролята на обновители и модернизатори на различни житейски ситуации, обществени системи чрез разумното прилагане на стратегии на дизайна, технологията и модерното изкуство.
 
Изложбата в галерия „Академия“ може да разгледате до 21 март 2022 г.
 
 
 

Галерия

Сподели