В НХА се откри новата учебна 2015/2016 година

2015.09.24

Днес, 24 септември Националната художествена академия отвори врати за студентите и преподавателите си. С тържествена церемония бяха посрещнати първокусниците, които получиха студентските си книжки от деканите на факултетите.
 
Ректорът на НХА, проф. Светослав Кокалов произнесе приветствено слово към новоприетите студенти и им пожела: 
 
„Уважаеми студенти,
Националната художествена академия е израз на младост, свобода, желание за усъвършенстване, висок професионализъм и академизъм, в най-добрият образ на тази дума. Това е съчетанието, което е направило Академията такава, каквато е. 
Вие стъпвате в най-доброто висше училище за изкуство в България, най-престижното и най-накрая  най-старото. 
Същността е това, което започваме днес, да се превърне в процес на опознаване, сближаване, на израз на доверие едни към други, на студенти към преподаватели, защото това е най-важната съставна част в учебния процес. 
Академията се гради и поддържа от взаимна взискателност. Вие да искате от вашите преподаватели и те да изискват от вас, съответно тази взискателност умножена на квадрат – преподавателите да са взискателни към себе си и вие да сте взискателни към самите вас. 
Ние вярваме, че сега при нас е влязла най-добрата част от бъдещето на българското изкуство, а тя ще докаже, че е най-добрата част, чрез упорито следване на вътрешната си мотивация. Нищо друго освен вътрешната ви мотивация не е важно в този процес и тази мотивация най-малко трябва да бъде на нивото на учебното заведение. Мотивът да се прави  изкуство е вътрешна потребност и Академията през своята история е подкрепяла именно тази потребност. 
Пожелавам ви на добър час през новата учебна година!“

Галерия

Сподели