В родния Бургас

2018.05.22

•80 години от рождението на Димитър Трендафилов•
галерия „Георги Баев“, бул. „Демокрация“ 6
25 май – 25 юни 2018
откриване 25 май (петък) от 18:00
Колекция „Приятели на Димитър Трендафилов“
 
В изминалата година, Димитър Трендафилов трябваше да навърши 80 години и да празнува юбилея си с отрано замисляната и мечтана нова изложба, но уви... 
В негова памет, ние – неговите по-млади ученици и приятели, представяме пред бургаската общественост ретроспекция на зрелия период от творчеството му, чрез колекция от калиграфии, сериграфии и литографии, подарени ни от учителя през дългите и щастливи дни на прятелството. 
Днес ние скърбим и все по-често се сещаме колко ни липсва и личното и професионалното и бащинското общуване с Тренди. Сигурно и за това, когато се събираме си представяме, как ли ще се радва и шегува, ако ни види какви ги вършим.
Нека изложбата освен повод да си спомняме, е и причина най-младите, необщувалите никога с професора – да се повлияят от неговия талант и творчески хъс. 
Българското изобразително изкуство и калиграфията, загубиха още един свой голям автор, българското образование загуби велик учител, а ние и един добър приятел.
Димитър Трендафилов (1937 – 2016)
Димитър Трендафилов е роден през 1937 година в Бургас. Завършва ателието по „Илюстрация“ на НХА при проф. Веселин Стайков през 1965 година. Дипломира шрифт в специалност „Плакат“ при професор Васил Йончев и специализира в Прага. Учи и се повлиява още от Борис Ангелушев, на когото сътрудничи като студент. По-късно става асистент на проф. Васил Йончев, а след неговата кончина наследява ателието по шрифт на специалност „Плакат“ в НХА. Работи в областта на графиката и калиграфията, автор е на редица запазени шрифтови групи, проектира графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания. През последните години от живота си работи предимно сериграфия и литография. Има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Носител е на много отличия, сред които наградата на „Шведското кралско семейство“ и наградата „Александър Жендов“. Димитър Трендафилов е професор по шрифт и калиграфия в Националната художествена академия, катедра „Плакат и визуална комуникация“. 
Почетен председател на New Vision International Group.
www.academyposter.com

Файлове за изтегляне

Сподели