Валидиране на пощенска марка „100 години от рождението на художника Любен Зидаров“

2023.12.05

11 декември 2023, 14:00 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1, София
 
На 11 декември 2023 г. от 14:00 часа в Галерия „Академия“ на Националната художествена академия в София Министерството на транспорта и съобщенията ще пусне в употреба пощенска марка на тема „100 години от рождението на художника Любен Зидаров“. Освен марка, изданието се допълва от малък лист, първодневен плик и специален пощенски печат.
Автор на графичния дизайн е доц. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА, който беше излъчен като победител в проведения по-рано анонимен конкурс за пощенската марка.
 
Любен Зидаров е роден през 1923 г.във Велико Търново. Завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите три десетилетия той работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, Островът на съкровищата, Чичо Томовата колиба, Граф Монте Кристо, Том Сойер, Хъклебери Фин, Принцът и просякът, Хофмановите разкази, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други. Той е автор на едни от първите бъргарски комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“.Любен Зидаров не без основание е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България.
 
През 2022 г. Любен Зидаров бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. Тържественото събитие се състоя в рамките и на фона на ретроспективната му изложба „Отсечки“, която представи произведения, създадени в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил.

Галерия

Сподели