Визита на делегация от Джингдежен, Китай в Националната художествена академия

2023.09.21

На 21 септември 2023 г., на визита в Националната художествена академия, бе делегация от град Джингдежен, Китай. Делегацията от Компания за керамична култура и туризъм и Арт център по керамика Таосичуан, Джингдежен, бе в съствав: Liu Zili, председател Туристическа група за керамично изкуство, Дзингдежен, Xiong Ke-Jia, художествен директор на Туристическа група за керамично изкуство, Yi Guangying, директор на Арт център Таосичуан, Huang Shuyao, зам.-директор Галерия „Таосичуан“, Cheng Huaiyu, зам.-директор Арт център Таосичуан. Китайската делегация бе водена от проф. Асадур Маркаров, дългогодишен преподавател в Катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ към Националната художествена академия и настоящ професор в Китайската академия за изкуства в Ханджоу.

Бяха посрещнати от Ръководството на Академията, в лицето на ректора проф. Георги Янков и зам.-ректора проф. д.изк. Свилен Стефанов. Присъства и гл. ас. д-р Елизар Милев, Катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ към НХА. По време на срещата гостите научиха повече за историята на Академията, нейната структура, като бяха обсъдени бъдещите партньорски взаимоотношения, реализирането на арт резиденции и студентски практики. След официалната среща гостите посетиха ателиетата на Факултета за изящни изкуства на ул. „Шипка“ 1 и на Факултета приложни изкуства и дизайн на бул. „Цариградско шосе“ 73 и бул. „Г. М. Димитров“ 100.

Повод на визитата им в България е откритата на 19 септември в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Община Троян изложба „От изток до изток – По следите на керамичното изкуство“, представяща съвременната керамична художествена сцена в Китай и културните връзки между България и Китайската народна република – Пътят на коприната. Куратор на изложбата е проф. Асадур Маркаров, а в кураторския екип ѝ екип е ас. Елизар Милев, преподавател в Катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“.

 

Галерия

Сподели