X Международна лятна академия и симпозиум - Ахтопол 2018

2018.08.14

X Международна лятна академия и симпозиум - Ахтопол 2018
Скулптура от дърво и живопис
20-29 август 2018
Творческа база на НХА,
Гръцко училище, гр. Ахтопол, община Царево
 
 
Десет поредни години в гърцкото училище в гр. Ахтопол, община Царево се провежда международна лятна академия и симпозиум по скулптура, организирана от Националната художествена академия, със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол. 
Лятната творческа академия събира на едно място преподаватели и студенти от НХА и техни колеги от партньорски международни академии и университети по изкуства. Целта на академичния проект е да бъдат създадени произведения в областта на скулптура от дърво, камък и метал. Скулптурните пластики ще бъдат изпълнени в рамките на симпозиума и експонирани в Творческата база на НХА и екстериорните пространства на град Ахтопол. Това ще допринесе за естетизирането на града и ще спомогне за развитието на културния туризъм.
 
Тази година международни участници в академията са преподаватели и студенти от Централната академия за изящни изкуства, Пекин – Китай: проф. Ли Шао; проф. Джан Ли и студентите Идай Ли; Дауен Зоу.
Гост от Залцбург, Австрия е художника Бенджамин Фелдгрил. 
От НХА участват: проф. Митко Динев, проф. Петър Бонев, доц. Цветослав Христов, ас. Любомил Драганов, ас. Пламен Атанасов и студентите Лазар Митев - специалност Резба, Добромир Бонев - специалност Резба, Стоян Колев - специалност Резба, Деница Аврамова - специалност Стенопис, Жени Лачева - специалност Стенопис, Мария Матовска - специалност Стенопис. 
 
Лятната академия и скулптуран симпозиум в Ахтопол завършва с откриването на изложба с новите произведията. Това ще се случи на 29 август 2018 г. от 11:00 ч.
 
Международната лятна академия – Ахтопол се осъществява със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол.

Сподели