•За буквите• в списание Осем

2015.05.21

Списание Осем започна кампания за популяризиране на българската кирилица, с цел да се привлече вниманието ни към родните букви. Брой 5 на списанието е посветен на този важен въпрос. Показани са над 30 български шрифта от 17 автора. 
Темата на броя е „За буквите“, реализирана съвместно с Националната художествена академия. Дизайнери на материала са Бояна Павлова, Величка Йорданова и Десислава Найденова. Инфографиката е на Кристина Симеонова. Всички те са студенти магистри в катедра „Книга и печатна графика“. Начело на екипа е доц. д-р Илия Груев. 
 
Ако прочетете брой 5 на списание Осем, ще научите повече за българската кирилица и нейната графична специфика, за шрифтовото изкуство и формите на буквите, за рисунъка на буквите и защо липсват компютърни шрифтове с българска кирилица. В темата ще прочетете и интервю с професор Тодор Варджиев – преподавател по шрифт в Академията, според когото трябва: „…да се преборим с хаоса при използване на писмените знаци и да внушим на нашите сънародници, че има една българска идентичност в областта на шрифтовата култура, която е крайно време да намери своето място в живота!“
 
Националната художествена академия е институцията, в която се изучават на високо професионално ниво дисциплините, занимаващи се с въпросите на шрифта, калиграфията, графичния дизайн. В катедрите „Книга и печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“ и „Рекламен дизайн“ преподават водещи специалисти в тези области. 
НХА подкрепя кампанията на списание Осем и се присъединява към апела на колегите от списанието, защото колкото повече хора научат за проблема с припознаване и внедряване на българската кирилица като ценно национално достояние и го приемат присърце, толкова по-голяма е вероятността институциите също да го разберат по същество и да запретнат ръкави. 
Каузата си струва!

Галерия

Сподели