Честит 24 май!

2023.05.23

Националната художествена академия ви честити 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!
 
Каним ви заедно да отбележим светлия празник!
 
Програма:
10:00 часа – преподаватели, студенти и служители се събират в двора на НХА
10:30 часа – поднасяне на цветя на паметника на „Св. Пимен Зографски“, паметната плоча на Константин Величков, пред паметника „Св. св. Кирил и Методий“ и участие в празничното шествие.
12:00 часа – в галерия „Академия“ – празничен хоров концерт на Академичен хор „Света Параскева“, съвместно с The Maidstone Singers – гостуващ хор от Великобритания. Програмата включва знакови произведения от български композитори, както и песнопения, вдъхновени от творби на Шекспир и елизабетинската епоха.
 
В чест на 24 май НХА представя:
 
„АзБуква“ – проект, посветен на 24 май 
Тази година традиционният проект на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е посветен на взаимовръзката на хората с буквите. Темата има многобройни измерения, които могат да бъдат разгледани от всякакви гледни точки.
Аз (съм) Буква! Това е основната задача, чиито различни визуални аспекти са интерпретирани от студентите в настоящия проект. Пъстрият диапазон на прочита от всеки един автор на темата е вълнуващ, грабващ вниманието, понякога с необходимост от втори поглед, предразполагащ към многопластови изводи и емоции у зрителя.
Експозицията ще се представи едновременно в София и в Бургас на централни емблематични и за двата града места, където ще бъде видян и съпреживян от множество хора и ще ги направи съпричастни с празника на буквите – 24 май.
В проекта са ангажирани студентите от трети курс на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА – София и Филиал Бургас под ръководството на проф. д-р Кристина Борисова.
 
Изложба „75 години специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА“ – Галерия „Академия“
Изложбата съдържа работи на студенти от бакалавърска и магистърска степен на обучението в специалността, като представя както плакати, така и творби в областта на визуалната комуникация, визуалната фантазия, шрифта и калиграфията. Експозицията може да посетите до 28 май 2023 г. 
 

Галерия

Сподели